cròniques ultralocals

Francesco Tonucci: La ciutat dels infantsAcabe de llegir aquest llibre del pedagog italià Francesco Tonucci. En els últims mesos he enfilat un seguit de títols d’aquest mestre: Quan els infants diuen prou!, Amb ulls de nen, Enseñar o aprender: la escuela como investigación quince años después i ara La ciutat dels infants. Mentre llegia aquest darrer anava pensant tot el temps en la nostra petita urbs. La tesi de Tonucci és ben senzilla: utilitzem els nens com a indicador de salut urbana. Una ciutat habitable seria aquella que ho fóra per als infants. Fem una ciutat per als infants i així tindrem una ciutat bona per a tots. En la ciutat dels infants els xiquets poden anar tots sols a escola, poden jugar al carrer sense por, disposen de parcs dissenyats per ells mateixos per perdre’s i jugar a cor què vols. En la ciutat dels infants els cotxes se sotmeten als vianants, perquè la ciutat dóna la preeminència a aquests: els reserva àrees per a passejar o limita la velocitat dels vehicles en altres. La ciutat dels infants és capaç de crear una xarxa ciutadana de suport de l’infant. En la ciutat dels infants, com feia temps, tothom és un educador: la faena ja no és tota per al mestre. La ciutat dels infants creu en els seus xics, els brinda l’oportunitat de participar en el govern del municipi a través d’un consell al qual l’alcalde i els regidors escolten, consulten i tenen en compte. Les propostes de Tonucci estan duent-se a terme en diferents ciutats del món (algunes són a Catalunya i el País Valencià, on la crida de Tonucci ha sigut atesa) i agafen com a model de referència el municipi de Fano.

A Monòver només teníem un dia en què els xics participaven -tan sols simbòlicament- en el govern de la ciutat: el 6 de desembre (enguany ja no s’ha fet). No se sap que més enllà del ritual es prenguera nota de les seues propostes. Des de la societat civil, el Moviment Júnior, vinculat a la parròquia, ha fet durant anys propostes esporàdiques. L’última d’elles va ser en el darrer El Veïnat i consistia en una crítica, des de posicions cristianes, a la proposta de llei del menor. Entre els polítics monovers Paco Picó, que prové del món de l’educació i dels grups parroquials, va intentar acostar-se a posicions pròximes a les de Tonucci: atenció als espais de joc, tancament del trànsit. Un pacte malfadat que va provocar una eixida precipitada del govern, juntament amb una manca congènita de pressupost i la incomprensió dels comerciants, van fer fracassar unes accions que no van passar de ser un esbós de ciutat dels infants. Ara, amb un govern enfrascat en tot de “proyectos ambiciosos” que són tots el mateix, la ciutat dels infants s’allunya de l’horitzó. I si algun dia torna, no sabem si ho farà finançada per la ciutat dels PAIs que no és més que l’anticiutat dels infants.

3 comentaris

6-11-2006

[...] La idea de la ciutat que educa ja la vam llançar en aquestes pàgines quan parlaven de Tonucci i la seua Ciutat dels Infants, ara es tracta de la posada en la pràctica d’aquell projecte. La professora Capitolina Díaz, parlant del Proyecto Educativo de la Ciudad de Gijón, defineix un projecte educatiu de ciutat com: Un pla estratègic (o una part d’ell) per a la millora de la vida ciutadana, basat en la premissa que els processos d’aprenentatge que modelen les persones i la societat, no tenen lloc únicament a les institucions educatives. La comunitat i el seu entorn són agents actius i constants del procés educatiu, i es poden entendre com a instruments de reflexió i transformació social, si es disposa de la voluntat política i del suport social per a involucrar la ciutadania en un projecte col·lectiu. [...]

14-4-2015

[...] La ciutat dels infants, Barcelona, Barcanova, 1998 (veure la ressenya del bloc Ultralocàlia: “http://ultralocalia.cat/2005/12/20/la-ciutat-dels-infants/”, consultat el [...]

9-8-2023

Heya this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to
get advice from someone with experience. Any help would be
enormously appreciated!

comenta-ho