cròniques ultralocals
temes: Cultura popular, Música ultralocal
etiquetes:

Grup Ternari: TendresaGrup Ternari: Tendresa

L’esclafit de la dolçaina, amb el subratllat del tabal, ens remou les entranyes i la memòria sensitiva activa el record de la festa: el repic sec de les castanyoles i el tro inesperat del coet anuncien que els nanos i gegants arribaran a la plaça des de qualsevol cantó. El refilet de la xaramita, l’olor de la pólvora, la flaire desinfectant del lleixiu en els carrers arruixats, i el sol, com una planxa roent damunt la testa en ple migjorn de setembre. La dolçaina, eixe instrument vernacle, diríem. Doncs, no. De la mateixa manera que el vernacle s’escampa pertot, ompli els àmbits ans segrestats i esdevé una llengua, la dolçaina ha renascut, ha ocupat nous espais i ha esdevingut un instrument.

Si podríem haver esperat que la dolçaina passara dels passacarrers i de les crides públiques, del carrer, en suma, a les desfilades festeres, no ho era tant que abraçara tots el registres que ara mateix abraça. Si el Xavi Torres Quintet ens demostrà que es pot fer jazz amb la xaramita i la gent d’Obrint Pas que s’hi pot tocar un ska pneumàtic i apegalós com cal, ara el Grup Ternari ens eixampla encara més el sentit de l’oïda i posa la dolçaina a tocar els més il·lustres compositors europeus del barroc: Haendel, Bach, Charpentier, Vivaldi, Purcell o Clarke. I no desllueixen, no. Gens ni mica. Acompanyada per l’orgue en una peça de Bach o fent el paper de la gaita en la captivadora cançó irlandesa de comiat fúnebre: «Caoineadh Cú Chulainn». O en composicions d’una tendresa punyent com ara, justament, «Tendresa» de Saül Gómez o «Les noces del manyà» de José Rafael Pascual. Sense desmeréixer les peces de la litúrgia popular i festiva de Callosa d’En Sarrià («Matinera de la Divina Aurora», «Processó», «Matinera a Sant Francesc de Paül» o l’«Himne a la Verge de les Injúries») i de Petrer («Despedida a la Santíssima Mare de Déu»). L’àlbum és, així una taula que descansa sobre tres peus: les peces barroques, les composicions modernes i les partitures litúrgiques populars.

Tendresa és el segon treball discogràfic del Grup Ternari, format per l’organista Francisco Javier González i els dolçainers Eliseu Garcia i Silvestre Navarro. Les peces amb acompanyament d’orgue es van enregistrar a l’Església Arxiprestal de Sant Joan Baptista de Callosa d’En Sarrià. Aguardem que els dirigents de cultura de l’Ajuntament de Monòver en preguen nota i ens facen gaudir del directe d’aquests músics a l’església, també arxiprestal i així mateix consagrada a Sant Joan Baptista, de Monòver.

I de mostra podeu sentir el tema número 9 de l’àlbum, aquesta composició ultralocal de què us parlava adés:

P.S.: El disc Tendresa del Grup Ternari el podeu trobar per 10€ a El Corte Inglés i la FNAC. El podeu acomanar també en l’adreça del grup El Terrós (canvieu [ensaïmada] per @). Us l’enviaran per correu contrareemborsament.

3 comentaris

30-6-2006

l’obra “TENDRESA” un once i “pico”, m’agradad un muntó, estaré en contacte amb vosaltres per a un possible contracte d’actuació a L’OCTAVARI DE FESTES DE sANT jORDI a Banyeres de Mariola, al maig de l’any que vé. Faciliteu-me presupost. `Gràcies. AVANT !!!

Eliseu García i Ripoll

4-7-2006

Escribano de Banyeres

Soc Eliseu del grup Ternari,si vols posar-te en contacte amb el grup Ternari fes-ho cridant per tlfn. al 669380560 (eliseu) i xarrarem de pressupost. Gràcies.
Ens complau saber que el nostre CD t’agrada un montó.

11-10-2006

[...] Actuació del Grup Ternari a Petrer. Església de Sant Bartomeu (Plaça de Baix) a les 20h. Entrada lliure. [...]

comenta-ho