cròniques ultralocals

Pere MayansApareix en escena Pere Mayans. Pere, un amic ultralocal, a qui vam conéixer al Carxe, al llogaret del Raspai, al terme municipal de Iecla, a la Múrcia catalanoparlant. Pere va amanéixer de sobte, amb la Núria i uns amics quan érem a punt donar l’eixida al I Correllengua. En aquell moment la gent d’El Bull celebràvem al Raspai l’acte d’eixida de la Flama amb una xarrada prèvia de l’escriptor monoverobarceloní Antoni Ródenas: “Orient i ponent de la nostra llengua“, sobre els dos extrems del domini lingüístic: l’Alguer i el Carxe. D’això va fer 10 anys el mes d’octubre passat. A Pere el retrobem ara i adés: la meua germana Ester durant la seua estada itinerant al Principat d’institut en institut com tants d’altres professors valencians, jo mateix a Vic… Per ell vam conéixer la revista Llengua Nacional, per encomanda seua vam col·laborar en la revista de la CAL.

Mayans ens mostra els projectes que està impulsant el Departament d’Ensenyament: uns ajuts per a fer intercanvis escolars entre alumnes de centres docents pertanyents a l’area lingüística catalana; el Premi Nacional de Poesia Jove Miquel Martí i Pol, dirigit ara a tot el domini lingüístic; una pàgina del portal d’Espai Lic (encara en obres) per a propiciar els intercanvis escolars; uns Itineraris de Lectura organitzats conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes que pretenen passejar els escriptors en llengua catalana pels centres educatius dels Països Catalans.

Galeria de fotos de la I Jornada d’Escoles en Xarxa.

comenta-ho