cròniques ultralocals
temes: Cultura popular, Música ultralocal
etiquetes:

Colla de Dolçainers i Tabaleters El Terròs

Quan se senten retrunyir els arcabussos a les faldes del Sit, és que han començat les festes de Petrer. Moros i cristians com cal, que desfilen ben abillats, millor maquillats, disciplinats en la disbauxa, pels carrers petrerins. L’acompanyament pot ser una banda de música tocant marxes mores (i cristianes) o, cada vegada més, una colla de dolçainers i tabaleters, una colla que ja perd el seu nom i comença a meréixer el d’exèrcit xaramiter. Un exèrcit flanquejat per una bona percussió. I és tot: el fum de l’havà que s’escapa de la filada, l’explosió de la pólvora, la lluentor esplèndida del llautó i el ritme alentador dels timbals que ens extravia per un bosc de refilets batent l’aire a punt de neu; la festa.

Un terròs d'argentLa Colla de Dolçainers i Tabaleters El Terròs de Petrer ha contribuït a enriquir aquest inventari de música festera. En vam tenir un exemple amb el seu primer disc, «El Terròs» (1996), i a les darreries de l’any passat ens en van oferir un mostrari trepidant en un CD doble titulat «Un terròs d’argent». Marxes i marxes a balquena per a desfilar en el saló de casa o marcar el ritme sobre el volant del cotxe (amb cautela).

L’àlbum conté trenta temes. El primer disc arreplega catorze composicions festeres i el segon setze temes de música festera tradicional d’autor i arranjamentes diversos. Si en el primer podem escoltar marxes mores i cristianes, pasdobles i rapsòdies, en el segon El Terròs ens delecta amb havaneres, passacarrers, obertures, suites, danses, marxes, rumbes i valsos.

Aquest nou disc de la Colla El Terròs commemora el seu 25é aniversari. El disc ha comptat amb la col·loboració i l’acompanyament de dues entitats musicals petrerines, la Sociedad Unión Musical i l’Asociación Musical Virgen del Remedio. Des de 1980, any en què es fa fundar la Escola Municipal de Dolçaina i Tabalet de Petrer, la música popular s’ha recuperat amb força en la nostra comarca. L’Escola compta en l’actualitat amb noranta alumnes, molts dels quals s’incorporaran a la Colla El Terròs, que arrenglera en les seues files una cinquantena de músics.

I com a mostra, aquesta marxa mora: «Moros nous», de José Ángel Carmona Parra, amb arranjaments per a dolçaina d’Eliseu Garcia. Alceu el volum.

P.S.: El disc «Un terròs d’argent» el podeu trobar per 12€ a El Corte Inglés i la FNAC. El podeu acomanar també en l’adreça del grup El Terrós (canvieu [ensaïmada] per @). Us l’enviaran per correu contrareemborsament.