cròniques ultralocals
tema: Arquitectura i moralitat
etiquetes:

Seu Universitària d'AlacantCol·legi Oficial de GeògrafsNo volem este PGOU

El passat dijous 15 de juny es va celebrar un debat a la Seu Universitària d’Alacant amb el lema “Per una nova cultura del territori”. L’objectiu principal era presentar a Alacant el manifest elaborat pel Col·legi de Geògrafs, titulat “Nova Cultura del Territori”, sobre els canvis produïts en la gestió del territori a l’estat espanyol en els últims anys. Aquest acte posa de manifest la implicació de la comunitat universitària en el problema del creixement urbanístic i se suma, doncs, a l’activitat de les plataformes cíviques de defensa del territori, que demanen a les institucions escoltar la seua opinió respecte a aquest tema transcendental. El missatge transmès pels organitzadors va ser clar: el debat sobre el territori s’ha de traslladar a la ciutadania i no es pot deixar només en mans dels polítics (els ajuntaments, bàsicament) i les promotores immobiliàries.

En aquest debat, van intervenir Ramón Martín Mateo, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d’Alacant; Benjamín Ortuño Falcó, consultor ambiental; Jesús Quesada Polo, arquitecte, i Fernando Vera Rebollo, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant. Des de diferents punts de vista (legal, econòmic, geogràfic, administratiu), els ponents van exposar els interessos fonamentals en el debat sobre el territori. Entre altres qüestions, van destacar la necessitat de fer prevaldre el criteri de sostenibilitat i la necessària coordinació dels ajuntaments per evitar la competència en la creació de camps de golf o centres comercials en una mateixa comarca, que podria saturar l’oferta a més de destruir el territori. Altres punts rellevants van ser la diferenciació entre creixement i desenvolupament (conceptes sovint confosos erròniament), els beneficis econòmics que reben els ajuntaments gràcies als projectes urbanitzadors i, sobretot, la participació democràtica dels ciutadans en la gestió territorial. Es va insistir també en la superació del debat polaritzat i simplificat entre els detractors a ultrança de les urbanitzacions i la construcció sense mesura i coordinació. Tots els participants van coincidir en la necessitat d’impulsar mecanismes de participació ciutadana en el debat sobre el model de creixement urbanístic. Amb aquesta finalitat, el Col·legi de Geògrafs pretén celebrar més taules redones en el futur, tant a Alacant com a altres ciutats.

Tot aquell que vulga llegir el manifest i adherir-s’hi pot fer-ho en l’adreça següent:

http://www.geografos.org/manifiesto/manifiesto.htm

[Antoni Maestre]

comenta-ho