cròniques ultralocals

100 Artistes SolidarisComissió per la Recuperació de la Memòria

Durant el mes de juny (del 9 al 25), es podrà visitar a la Sala d’Exposicions Forn Cultural de Petrer (situada a la zona de les Xumeneres, prop de la Frontera), l’exposició 100 Artistes Solidaris. A la mostra s’exposen obres de pintors com ara Joan Genovés, Enrique Castejón, Toni Miró, Arcadi Blasco o Llorenç Pizà. Dins aquesta mostra s’inclou una Col·lectiva d’Autors Comarcals en què participa el pintor monover Ramon Molina.

Aquesta exposició l’organitza la Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica amb la intenció de recuperar el record dels perdedors de la Guerra Civil. Amb l’import de la venda de les obres la Comissió sufragarà un seguit de monuments memorials que s’instal·laran en diferents llocs de la ciutat d’Alacant, com ara el port, el camp dels Ametlers i la Goteta. La Comissió té obert també un compte corrent a la CAM per tal de recollir aportacions ciutadanes, és aquest: 2090.3014.300040196429.

Centre d'Estudis Locals de PetrerRegidoria de Cultura de l'Ajuntament de Petrer

Dins el marc de la Mostra 100 Artistes Solidaris i fruit de la col·laboració entre el Centre d’Estudis Locals de Petrer, la delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Petrer i la Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica, tindran lloc els següents actes de record de la II República i la Guerra Civil:

Divendres 9 (20’15 h.)

Inauguració de l’exposició a càrrec de representants de la
Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica
Enrique Cerdàn Tato, Arcadi Blasco, Miguel Gutiérrez Carbonell i Francisco Moreno

Dimecres 14 (20’15 h.)

Xarrada-col·loqui
La II República espanyola: esperances i frustracions
Pelai Pagès
(Universitat de Barcelona)

Divendres 16 (20’15 h.)

Xarrada-col·loqui
Los espacios de la guerra civil: un patrimonio a conservar
José Ramón Valero Escandell
(Universitat d’Alacant)

Dimecres 21 (20’15 h.)

Xarrada-col-loqui
Vida quotidiana al País Valencià durant la 11 República
Albert Girona
(Universitat de València)

Dijous 22 (22 h.)

Projecció cinematogràfica
Casas Viejas: El grito del sur (Espanya, 2003) Director: Basilio Martín Patino

Documental que reconstrueix, a partir de testimonis, documents i pel·lícules recuperades, la històrica repressió d’una rebel·lió camperola ocorreguda en la localitat gaditana de Casas Viejas l’any 1933, durant el govern de la II República espanyola.

Divendres 23 (20’15 h.)

Xarrada-col·loqui La II República: solució democràtica a la crisi de l’estat liberal
J. Miquel Santacreu
(Universitat d’Alacant)

Totes les activitats tindran lloc al Forn Cultural, excepte la projecció de la pel·lícula, que es farà al Centre Cultural. El Forn Cultural és aquí (cliqueu sobre el signe + per a engrandir el mapa):

comenta-ho