cròniques ultralocals
tema: Cultura popular
etiquetes:

Xiulit i Catalineta, gegants de MonòverDes d’este matí tenim dues figures de cartó més que ens representen: els gegants Xiulit i Catalineta. Els gegants són representants del poble i per això, a part de ballar en la replaceta al so de la xaramita i el tabal, desfilen en la processó de la Marededéu, davant de tot. És cert que les formes de la cultura popular han d’evolucionar, però no fins al punt de perdre de vista el seu sentit originari.

El bateig dels gegants ha seguit hui tot el ritual que corresponia al que signifiquen estes figures: presència dels governants municipals d’un signe i d’altre, amb la presidència de la màxima autoritat, eixida des de la porta del consistori… D’altra banda la gent de la Colla dels Nanos i Gegants ha estat entusiàstica i bolcada i la Colla el Xirivell ha tocat que donava gust. Ara bé, hi ha uns quants detalls que no m’han agradat i que han deslluït l’acte.

 1. El nivell de llengua en una celebració com esta s’ha de cuidar: la solemnitat ha d’acompanyar el caràcter festiu, però sense que això signifique, ni parlar
  en un valencià arrossegat, ni en un valencià llepat, una cosa, la primera, sobretot, que no es fa mai quan s’usa el castellà en públic. L’ús del
  valencià ha d’estar a l’altura en el registre i
  també en els usos: no pot ser que quan arriba la part
  seriosa, la que va de bo, el ritual del bateig, es canvie al
  castellà. Es dóna així la imatge que
  una llengua s’usa de broma i l’altra de veres i s’alimenta la poca
  autoestima que els valencians sentim per la nostra llengua. Si tenim en
  compte que la plaça estava plena de xiquets, amb uns usos
  lingüístics com estos es desfà en un dia el treball
  d’anys dels mestres.
 2. Què feia un rector catòlic en el
  bateig dels gegants? És una pregunta que em feia tot el
  temps. És cert que els discursos han girat entorn de la
  multiculturalitat i d’una suposada proverbial hospitalitat monovera i
  no sé quantes coses més. Ara, a l’hora de la
  veritat, els nostres xinos confucianistes els ha convertit al
  catolicisme un rector catòlic amb la salmòdia i
  la llengua habituals en els nostres temples. No havíem quedat
  que vivíem en un estat laic i que els gegants ens
  representen a tot el poble? També sobrava la brometa de
  l’aigua beneïda, una aigua, segons el rector, furtada a la
  ministra Narbona.(1)

Enllaços:

(1) Ja estem farts de brometes capellanesques. Sobre l’aigua, la broma de mal gust és, per exemple, que si el Xúquer no porta aigua per l’Assut de la Marquesa és, diguem-ho clar, per culpa dels senyors Zaplana i Camps.

2 comentaris

26-11-2006

Ací, a la Ribera del Xúquer, el riu baixa pràcticament sense aigua des d’Antella fins a Carcaixent, fa uns dies no en portava gens, estava sec, es podia caminar per dins. El motiu: la sobreexplotació ilegal d’aquifers a la Manxa, en molts casos ja “legalitzada” pels acords entre Zaplana i Bono. Els peixos es moren per milers. Des de Carcaixent fins a Cullera el riu baixa pudent i contaminat perquè es vessen allí aigües sense depurar. La situació és dramàtica, el Xúquer, artèria vital de la nostra comarca, se’ns mor.

Segons la normativa europea els rius han de tindre un cabdal ecològic que permeta el manteniment dels ecosistemes fluvials. Per això lluita la gent de Xúquer Viu
. Jo pense que al final s’acoseguirà.

El “clero” podria dedicar-se als seus assumptes i deixar de clavar-se en qüestions que res li importen. I sempre es posen de la mateixa part, eh? Gentola!

perpal

26-11-2006

Està bé que els que ho esteu vivint en directe, la gent de la Ribera, ho conteu a la gent del Vinalopó. Aquí se’ns té manipulats amb el tema de l’aigua; la informació no acaba de circular i ni els mateixos ciutadans preocupats pel tema coneixen ni el pacte Zaplana-Bono ni l’endarreriment en la modernització dels regadius de la Ribera, que és competència de la Generalitat. Mentrestant a Monòver, els mateixos capellans es permeten aquestes bromes (conten que també en els batejos de persones, a l’església, solen fer esta brometa) per a quedar bé amb els senyorets del PP.

comenta-ho