cròniques ultralocals
temes: Arquitectura i moralitat, PGOU
etiquetes:

No volem este PGOUPassejant per la pàgina de l’estudi de Pérez Guerras, entropesse amb el dossier de premsa i amb un retall del diari El Mundo que s’ocupa de la presentació del PGOU. És una notícia de l’1 de desembre, és a dir, de 24 hores més tard que començara el principi del futur per a Monòver. La periodista transcriu les paraules dels participants en aquella roda de premsa, de totes, criden l’atenció, primer, les del regidor d’Urbanisme, que diu: “No queremos colmenas, sino calidad de vida”, afirmació que resumia “la filosofía que ha guiado la redacció del nuevo Plan General de Ordenación Urbana”, segons la periodista. Deu ser que els 57.000 habitants previstos, de compte formar ruscos, s’acomodaran en un formiguer de luxe. I més avant: “Durante 20 años no hemos podido ampliar el casco urbano porque carecíamos de suelo urbanizable, para construir una casa teníamos que tirar otra.” Això es diu: “rehabilitació”, que és el que procuren fer les ciutats que tenen un centre històric de més de dos-cents anys, com el nostre.

Però sorprenen més encara les paraules de l’arquitecte municipal, Lucas Alonso, carregades d’un entusiasme -pensem- impropi d’un tècnic municipal, a qui escauria millor un posat més imparcial. Alonso deixa anar un parell de perles que permeten entreveure com de lluny li queda la facultat. Diu, primer: “Las empresas se están dando cuenta de que aquí se está creando un área metropolitana.” Deixant de banda el fet que el terme “àrea metropolitana” difícilment se li podria atribuir al PGOU d’un sol poble, la formulació de la idea s’hauria d’haver fet canviant l’ordre del pensament, és a dir: “Las empresas quieren crear un área metropolitana [o el que siga] (y nosotros les estamos echando una mano encantados).”

La segona i definitiva és aquesta: després d’afirmar que el terme municipal de Monòver és molt gran, dels més grans de la província, amb 51 quilòmetres quadrats i d’afegir que el nucli urbà se situa en un extrem, conclou: “Con lo cual aún hay mucho territorio virgen”. La pregunta immediata és la següent: Què vol dir “verge”? Trobaríem aquest terme en un diccionari d’arquitectura i urbanisme? Deu voler dir, segurament, que el terme és “verge” d’asfalt i de ciment i que, per tant, caldrà posar-se mans a l’obra i alicatar-ho tot des de la Venta de Blai a les Enzebres. Colossal!

Ha pensat Alonso en les pedanies, llogarets, caserius, cases i casetes que fa segles que hi són? Ha pensat en el paisatge agrícola d’aquesta zona, que té més de dos mil anys? Ha passejat alguna vegada per dins d’aquest paisatge? Coneix la gent que viu dins del que considera un solar? Abans de fer-se arquitecte municipal s’hauria de saber sentir tot això.

Model d’al·legació sobre el centre històric (word)
Model d’al·legació sobre el PGOU en conjunt (word)

comenta-ho