cròniques ultralocals

Francesc Ferrer i GironésEl divendres passat arribe de rebot al web del president Maragall i m’assabente de la mort de Francesc Ferrer i Gironés. Havia de morir, ara, quan revifa una de tantes campanyes contra la llengua catalana que ell, amb la seua paraula i els seus llibres, havia combatut per la via de la investigació documental. En una d’aquelles pujades de calentura, en plena era pepera, quan el Rei havia pronunciat aquell discurs amb motiu del lliurament del Premio Cervantes a Francisco Umbral, sent ministra d’Educació i Cultura la per fi oblidada Pilar del Castillo -y por muchos años. Aquell discurs que afirmava que històricament el castellà tothom l’havia aprés per «voluntad libérrima» (atenció al superlatiu hiperbòlic), que havia estat «lengua de encuentro» i que mai es va obligar ningú a parlar-lo. Les paraules règies van provocar una allau de cartes al director plenes de testimonis de la repressió franquista contra el català i de la imposició de la «lengua de encuentro». Aquells dies, per iniciativa d’una entitat cultural, es va regalar a cada parlamentari un exemplar de La persecució política de la llengua catalana, un llibre que Ferrer i Gironés havia publicat l’any 1985 i que explicava, amb tota classe de detalls i documents, la persecució a què havia estat sotmesa la llengua catalana des del Decret de Nova Planta. El llibre es va deixar en les bústies de què ses senyories disposen al parlament. Aquell mateix dia, exemplars del llibre de Francesc Ferrer es podien recollir de les papereres on ses senyories els havien dipositat amb més o menys acarnissament. La imatge del llibre de Ferrer i Gironés llançat a tan il·lustres papereres parlamentàries és la viva imatge del fracàs de l’estat plurinacional.

Ferrer i Gironés havia escrit també Catalanofòbia. Història del pensament anticatalà (2000), un estudi que, si haguera viscut més, hauria pogut ampliar amb la campanya contra l’estatut de Catalunya i les perles cultivades dels anuncis patrocinats pel PP andalús o les declaracions de Mariano Rajoy a Catalunya sobre la persecució del castellà.

Enllaços relacionats:

1 comentari

6-5-2006

[...] També podeu llegir l’evocació que feia el malaguanyat Francesc Ferrer dels matalafs de llana i vore com treballa el matalafer en aquest vídeo de la videoteca del Xtec. [...]

comenta-ho